Zwitserland

CHF - Zwitserse Frank
Converteerbaar : Ja - Overdraagbaar: Ja - Wisselkoerssysteem: Drijvend
CHF iBanFirst valuta

EUR CHF SPOT

Type transacties

FX SPOT FX FORWARD
Leveringsdatum: D; D+1; D+2 Maximale looptijd: 24 maanden
Liquiditeit: Goed Liquiditeit: Goed

Pariteit EUR/CHF: uren liquiditeit (GMT)

Pariteit EUR/CHF: uren liquiditeit (GMT)

Wist u?

Monetair beleid

 • De Banque Nationale Suisse (SNB) is de centrale bank van het land. De bank voert het monetaire beleid uit en heeft als doelstelling de prijsstabiliteit te garanderen zonder de ontwikkeling van de conjunctuur uit het oog te verliezen.
 • Fixingmethode voor de wisselkoers: het zwevende wisselkoerssysteem is ingedeeld als “onder toezicht”. De BNS behoudt zich dus het recht voor om rechtstreeks op de markten te interveniëren om de koers van de CHF ten opzichte van belangrijke valuta bij te sturen.

Bijzonderheden en hoogtepunten

 • In 2011 heeft de BNS besloten de opwaardering van haar valuta te beperken die op dat moment beschouwd werd als een bedreiging voor de Zwitserse economie. Een bodemkoers ten opzichte van de pariteit EUR/CHF werd vastgesteld op 1,20.
 • In januari 2015, heeft de BNS abrupt een einde gemaakt aan het zwevende wisselkoerssysteem, als gevolg van de forse opwaardering van de CHF.

Reglementering

 • Er zijn geen specifieke beperkingen op de aankoop en verkoop van de CHF.

 

Advies van de expert

 • De Zwitserse frank wordt beschouwd als een ‘safe haven” voor marktplayers, wat betekent dat de valuta neiging heeft om te stijgen in periodes van financiële of internationale spanningen.

Betalingen in CHF aan de Zwitserland

Het formaat IBAN is verplicht gesteld. De betalingsinstructies dienen voorzien te zijn van de volledige naam van de begunstigde.

  Nationale Feestdagen 2018 (Onderworpen Aan Wijzigingen)
  Nieuwjaarsdag 1 jan. Pinkstermaandag 21 mei
  Tweede paasdag 2 apr. Nationale Feestdag 1 aug.
  Hemelvaartsdag 10 mei Kerst 25 dec.